Another You by Cromok

Monday, February 27, 2012

10 nasihat penyejuk hati :)

1)-Bayangkan Allah SWT mengampun kepada sesiapa yang memohon kemaafan daripadaNya.Allah SWT akan menerima taubat orang yang bertaubat.Allah SWT bersedia menerima siapa yang kembali ke pangkal jalan.

2)-Berilah kasih sayang kepada orang yang lemah,tunaikanlah hajat kepada mereka yang berhajat dan rawatlah mereka.Jangan memendam kemarahan tetapi berilah kemaafan.

3)-Pandanglah pada Allah SWT dengan pandangan positif dan ingatlah Allah SWT sentiasa mendampingi anda setiap masa.Ingatlah malaikat sentiasa memohon keampunan daripada Allah SWT untuk anda.Syurga ilahi sentiasa menunggu kedatangan anda.

4)-Sapulah titsan airmata dengan pandangan positif kepada Allah SWT, hapuskan segala kekecewaan dengan membilang segala nikmat Allah SWT yang telah Allah berikan pada anda.

5)-Jangan anda berpandangan "Dunia telah menyempurnakan hajat seseorang",tidak ada manusia yang mendapat segala hajatnya dibumi ini dan tidak pernah ditimpa kesusahan.

6)-Jadilah seperti pokok Tamar yang mencapai puncak segala ketinggian,tidak menyakiti orang lain,walaupun anda membaling batu kepadanya tetapi dia akan membalas anda dengan buah tamar yang manis kepada anda.

7)-Pernahkah anda mendengar,kesedihan akan mengembalikan segala yang telah hilang,kekecewaan akan memperbetulkan kesalahan lalu?jika demikian kenapa kita harus bersedih dan kecewa?

8)-Jangan terlalu menggambil berat dugaan dan fitnah,tetapi pandanglah ketenteraman dan keselesaan serta keafiatan.

9)-Padamlah api hasad dengki dalam jiwa anda,siramilah hati anda dengan kemaafan kepada semua mereka yang telah menyakiti anda.

10)-Mandi dari segala kekotoran,berwudhuk,memakai wangi-wangian,bersugi dan berdisiplin adalah penawar ke arah kejayaan kepada setiap hati yang kotor dan hati resah gelisah.#well, i'm just copy and pasted this sebab mana tahu kalau aku ada buat tazkirah ke ape. boleh guna nihh. ekekeke. korang punn leh sesame bace. so, dapat tambah ilmu pengetahuan. sebab ilmu yang bermanfaat akan di bawa bersama bila kita mati :)

No comments:

Post a Comment